Schiphuis voor de 100 jaar oude textiel praam “Stad Almelo II”

Initiatiefnemer:
Stichting Almelose platbodems

De (ANBI) Stichting Almelose Platbodems vaart met een 100 jaar oude textiel praam, Stad Almelo II. Met de praam worden door een groep vrijwilligers rondvaarten in en rondom Almelo gerealiseerd. De oude praam ligt afgemeerd aan, een door de gemeente ter beschikking gestelde, eigen ligplaats voorzien van een degelijke omheining. De stichting heeft zelf een steiger aangelegd en een zeil doeken drijvende overspanning aangeschaft waaronder de praam ligt, dit is een tijdelijke oplossing. Om tot een permanente oplossing ter komen wil de stichting nieuwbouw realiseren van een “schip huis” met overdekte aanlegplaats. Dit kan op de huidige locatie die samen met de gemeente is uitgezocht. De locatie is gelegen tegenover de houtstek van de jachthaven van Almelo, naast de camperplekken van Almelo. De gemeente heeft toegezegd de grond tegen een erfpacht van €1,- per jaar ter beschikking van de Stichting te willen stellen.
Met het schiphuis wordt een ruimte gecreëerd voor droog en veilig afmeren en onderhoud door de vrijwilligers van de oude praam. De inkomsten die wij uit de rondvaarten en eventuele sponsoren ophalen worden gebruikt voor het onderhoud van de praam, het schip huis en de ligplaats en andere operationele kosten. De Stichting heeft geen commercieel belang.
Het schiphuis is voor het voortbestaan van de Stichting en de oude praam van groot belang, wij verwachten met de realisatie van dit project als stichting een nog betere uitstraling te krijgen waarmee wij meer vrijwilligers aan kunnen trekken en eventuele projecten kunnen opzetten. In het gebouw kunnen wij onze vrijwilligers ontvangen, onderhoud plegen en andere educatieve activiteiten opzetten.
Met de realisatie van het schip huis in de stijl van de reeds bestaande houtstek aan de overkant van het water ontstaat er een mooi compleet beeld bij het binnenvaren van Almelo als waterstad. De vrijwilligers vinden in de stichting een groep gelijk geïnteresseerden en een activiteit die hen voldoening geeft door de bijdrage die aan de gemeenschap wordt geleverd.
De Stichting heeft 23 vrijwilligers uit Almelo en omgeving, watersport liefhebbers, waarmee rondvaarten worden gerealiseerd in en rondom Almelo.
Wij bieden inwoners en toeristen elke woensdag- en zaterdag middag de mogelijkheid om tegen een kleine vergoeding op te stappen en een rondvaart in Almelo te maken. Daarnaast maken wij op afspraak speciale vaartochten naar Vriezenveen. Voor volgend jaar zijn er afspraken gemaakt met zorginstellingen om groepen ouderen te gaan varen. Voor speciale gelegenheden zetten wij de praam in bijvoorbeeld voor de intocht van Sinterklaas of als show case als verlichte praam in de haven gedurende de kerst periode. Door onze initiatieven geven wij invulling aan het vaarwater in en rondom Almelo en dragen wij bij aan “Almelo waterstad”. Het is daarbij van groot belang dat de oude praam een degelijk onderkomen heeft waar zij goed onderhouden kan worden.

 


Sector: Combinatie sectoren

Toegewezen op: 15 december 2021