FC Noaber

Initiatiefnemer:
Gekki bv Losser, Dinkelland en Tubbergen

JEUGDVRIJWILLIGERS EN BIJBAAN: JEUGD, SPORT EN WERK (Youjo)

De jeugd kiest steeds meer voor zichzelf en is minder honkvast bij verenigingen. Daarnaast hebben ze steeds jonger een betaalde bijbaan om geld te verdienen voor hun mobieltje en voor het uitgaan. Het aantal jeugdige vrijwilligers daalt hierdoor. Er is behoefte aan jonge vrijwilligers die training geven, in clubhuis helpen of scheidsrechter zijn. Kinderen willen echter ook graag een bijbaan. De jonge vrijwilligers zijn hierdoor moeilijk te vinden. Jongens en meiden die vrijwilligerswerk doen stoppen daarom vaak al op hun 16e al met vrijwilligerswerk bij een vereniging. Wij willen zorgen voor voldoende (jeugdige) vrijwilligers bij (sport)verenigingen door jeugdige vrijwilligers op te leiden, werk te bieden en te binden! Het mooie van ons initiatief is dat we dit in NoordOost Twente met elkaar gaan doen: als goede Noabers!
Ons  einddoel/de beoogde resultaten zijn:
1. Het vrijwilligersbeleid/de jeugdvrijwilligersplannen van, voor en door jeugd is voor 7 verenigingen opgesteld.
2. Opleidings- en vaardighedenplan maken voor jeugdtrainers, jeugdscheidsrechters en clubhuismedewerkers zijn gemaakt.
3. Bij iedere vereniging zijn er 5 jeugdvrijwilligers opgeleid. Dus totaal is het streefgetal 35. Zij eindigen hun traject met een vrijwilligersovereenkomst.
4. We weten van de jeugdvrijwilligers welke bijbaan of bij welk soort bedrijf ze naast het jeugdvrijwilligerswerk zouden willen werken of inmiddels werken.
5. We weten aan het eind van het project welke werkwijze het beste aanslaat bij de jeugd.
6. In het project zijn gemeenten, sportbedrijven, welzijnsinstellingen en onderwijs betrokken. We weten aan het eind van het project wie welke rol kan en wellicht ook moet vervullen om de doelstellingen te bereiken.
7. We stellen een blauwdruk op met do’s en dont’s voor het opstellen en uitvoeren van jeugdvrijwilligersbeleid en jeugdvrijwilligerswerk.
Het eindproduct is een duurzaam organisatiemodel dat deelbaar is in Overijssel en hopelijk ook in de rest van Nederland.
Meer informatie FC NOABER

 


Sector: Combinatie sectoren

Toegewezen op: 29 november 2019