Dinkelsurvivalrun

Initiatiefnemer:
Dinkel survival runners Losser

In de gemeente Losser is op dit moment geen mogelijkheid om de survivalrunsport te beoefenen, hoewel er wel een groep van ca. 35 actieve survivalrunners in de gemeente wonen. Deze sporters beoefenen de snel groeiende sport momenteel elders in de regio. Wij hebben een vereniging opgericht die de survivalrun gaat aanbieden voor bewoners van de gemeente Losser en omliggende gemeenten, inclusief onze ‘Euregio noabers’ net over de grens in met name de Gemeinde Gronau.
De survivalrunsport is een oer-Hollandse sport, ontstaan in de kerkdorpen in de Achterhoek waar het naast sportief buitenzijn ook zorgt voor verbinding in de gemeenschap. Jaarlijkse ‘runs’ in dorpen zoals Beltrum, Neede en Bathmen laten al decennialang zien dat hele dorpen gezamenlijk de schouders zetten onder het in een gemoedelijke sfeer mogelijk maken van deze sport.
Ook in de oprichtingsfase van onze eigen vereniging hebben we al veel directe betrokkenheid en interesse uit de samenleving ondervonden en voor veel sociale cohesie gezorgd: zo is er door sport- en welzijnsambtenaren, collegasportverenigingen, buurtbewoners en het bedrijfsleven met veel enthousiasme aan onze plannen bijgedragen. In ons prille bestaan hebben wij al veel samengewerkt met andere sportverenigingen, zo is het sponsorplan opgesteld na overleg met de voetbalvereniging, heeft de scoutingvereniging al meerdere knupcursussen gegeven (om touwen in hindernissen goed te knuppen) en hebben wij al een hindernis mogen opstellen bij de hardloopwedstrijd van de Losserse atletiekvereniging. Sinds de korte periode dat wij nu daadwerkelijk fysiek ook aan het bouwen zijn aan onze accommodatie en daarmee onze vereniging merken wij dat er sociale cohesie goed aanwezig is; het bouwen is altijd erg gezellig en het napraten op de Whatsapp groep gaat gepaard met de nodige lol. Daarnaast hebben wij tevens periodiek borrels waarbij alle leden en betrokkenen uitgenodigd zijn. We brengen met onze club daarmee nieuwe energie in het Lossers-Overdinkelse (sport)verenigingsleven. Omdat de surivalrun een moderne sport is, is ze geschikt voor jonge en/of nieuwe inwoners in de gemeente, maar omdat het in het buitengebied wordt beoefend, worden ook traditionele waarden in acht genomen. Vooral de toegankelijkheid voor jong en oud en het aantrekkelijk maken van het buitensporten, in weer en wind en voor ieder niveau, staat binnen onze sport centraal. Hiermee verbinden we het kloppende sporthart van Losser (o.a. de atletiekvereniging) met het leven in een kerkdorp en het buitengebied. De oprichting van onze vereniging is een uitbreiding van ons sportaanbod, wij hopen de regionale bevolking hierdoor meer aan het bewegen te krijgen omdat wij uniek zijn qua type sport.
Ons doel op korte termijn, eind 2019, is het in gebruik nemen van een sportterrein om zo te kunnen beginnen met het beoefenen van de sport en zodoende ook aan nieuwe leden de sport te kunnen tonen.
Daarnaast willen we ons buitensportterrein op termijn ook openstellen aan andere initiatieven in de samenleving of het verenigingsleven om (buiten)sportevenementen en -activiteiten mogelijk te maken. Denk daarbij aan het faciliteren van andere clubs die geen eigen terrein hebben maar wel willen buitensporten, of aan de (gezamenlijke) organisatie van andere lokale sportevenementen zoals adventure races (dit jaar reeds Beat the (B)East), hardloopwedstrijden i.s.m. atletiekvereniging Iphitos, en de lokale MTB- en scoutingverenigingen. Omdat we een vereniging zonder winstoogmerk zijn, zal het verdienen aan dergelijke activiteiten niet voorop staan. Juist de belevenis om sportief buiten te zijn willen we faciliteren, en met onze sport ook een voorbeeld uitdragen.
Meer informatie Dinkel Survival Runners
Nieuwsbrief Dinkel Survival Runners DSR_Nieuwsbrief-december-2019 (1)

 


Sector: Gezondheid en bewegen

Toegewezen op: 29 november 2019