De Veelboer

Initiatiefnemer:
Stichting De Veelboer

De Veelboer is een erf met gebouwen, weiland en bos in Mander. De Veelboer is door Jan en Dien Mensink nagelaten aan de kerk in Vasse. Zij hadden geen kinderen en wilden graag dat hun erf een sociale functie kreeg in de regio na hun overlijden. De hele gemeenschap heeft met elkaar de boerderij zo opgeknapt dat het een ideale Scouting plek werd. Dat is het nog steeds. De Veelboer wordt al 25 jaar gehuurd door de Kameleongroep Scouting Vasse e.o. De scouting huurt de Veelboer van de Pancratius parochie. Echter, de huur is eind dit jaar opgezegd en de Veelboer wordt binnenkort te koop gezet. Als scouting vereniging hebben we recht op eerste koop, maar het verkoopbedrag is aanzienlijk. We hebben een stichting opgericht en willen de Veelboer graag kopen om deze plek te behouden voor de gemeenschap van Vasse e.o. en specifiek voor de scouting. Als we dat niet doen gaat deze prachtige plek verloren voor de gemeenschap en heeft scouting geen thuishonk meer. Voor de aankoop is veel geld nodig en samen met alle betrokkenen (leden en oud-leden, ouders, bestuur, buren) proberen we dit geld bij elkaar te krijgen. De middelen die we nodig hebben om acties op te zetten, ruchtbaarheid te geven en mensen te informeren kosten nu al geld. We willen de subsidie van het Noaberfonds graag gebruiken om de onkosten voor het opzetten van alle acties te dekken.

Het aankopen van de Veelboer door Stichting De Veelboer zorgt ervoor dat deze plek behouden blijft voor de gemeenschap van Vasse e.o. en dat de scouting hier kan blijven zitten. De scouting verbindt jong en oud. Leden uit Vasse, Mander, Hezingen, Manderveen, Langeveen en zelfs Duitsland komen hier bijeen. Op deze plek zijn wekelijks de opkomsten van de verschillende groepen, maar de Kameleongroep organiseert er ook weekendkampen en andere dagen/activiteiten voor de hele vereniging.

De Veelboer is zo ingericht dat de Deel ingericht is als Scouting gebouw, compleet met toilet-ten, keuken, leiding kamer, magazijnzolder en vergaderruimte boven. Het terrein is verder ingericht met een groot speelveld, diverse kleine veldjes, een kampvuur plaats, een speelzandbak, een kapschuur met opbergafdak en een expo-ruimte voor de oudere jeugd.
Ten noorden van het terrein liggen voornamelijk bossen en ten zuiden van het terrein voornamelijk weilanden. De Veelboer is met fiets en auto goed bereikbaar. Kortom, het is een ideale plek voor de scouting.

 


Sector: Welzijn

Toegewezen op: 28 april 2022