Aquapark De Zandstuve

Initiatiefnemer:
Stichting Aquapark De Zandstuve Vroomshoop

Wij zijn als Stichting Aquapark De Zandstuve Vroomshoop ( vrijwilligers in het kader van Burgerparticipatie) aangeland in de laatste fase van de upgrading en verfraaiing van het Aquapark in Vroomshoop, voorheen zwembad de Zandstuve. Onze laatste activiteit is de realisatie van een waterspraypark voor met name de kinderen die nog geen zwemdiploma hebben.
Met de komst van de familieglijbaan, die alleen gebruikt mag worden door gediplomeerde zwemmers, zijn we tegemoet gekomen aan de wens van een grote groep van onze bezoekers.
Tegelijk beseffen we ons dat we als Aquapark ook te maken hebben met bezoekers die nog niet in het bezit zijn van een zwemdiploma of moeten leven met een beperking
In de aanloop naar een zwem diploma zullen zij te maken krijgen met o.a. het overwinnen van watervrees en het oefenen van de zwemvaardigheid.
Gebleken is dat een waterspray park op een uitdagende, speelse wijze kinderen helpt om watervrees te overwinnen. Bovendien constateren we steeds vaker dat het gebruik maken van de diverse onderdelen van een waterspray park dikwijls wordt gedaan door ouders, opa’s en oma’s samen met hun kinderen en kleinkinderen. Een erg motiverende bezigheid.
De weg naar een zwemdiploma, en het gebruik mogen maken van de familieglijbaan in het 50 m . bad zal daardoor voor de aanstaande zwemmer en zwemster op een erg plezierige manier ingevuld worden en dikwijls ook in een beduidend kortere tijd worden afgelegd.
In een waterrijk land als Nederland is het noodzakelijk dat kinderen van jongs af aan leren zwemmen. Zwemlessen die betaald moeten worden is voor veel gezinnen niet altijd mogelijk. Om ook deze kinderen op een speelse manier met water in aanraking te laten komen is een waterspeeltuin een uitstekende opstap naar een zwemdiploma. Watervrees wordt overwonnen in een samenspel tussen kinderen, ouders, opa’s en oma’s. Een ieder kan en mag mee doen. Iedereen, want ook aan de kinderen met een beperking hebben we gedacht. Dit in nauw overleg met de Stichting voor het Gehandicapte Kind.
Het spraypark zal ook toegankelijk worden gemaakt voor bv. kinderen in een rolstoel. Samen spelen zorgt voor een wederzijdse acceptatie. Ook met kinderen met een belemmering kun je in een waterspeeltuin uitstekend spelen.
Met deze vorm van burgerparticipatie wordt weer eens aangetoond waartoe een dorp in staat is. Samen ergens de schouders onderzetten.

 


Sector: Gezondheid en bewegen

Toegewezen op: 15 maart 2022